Siirry sisältöön
Etusivu
Haku Haku

Toistotyö on työtä, jossa lyhyet, samanlaiset työvaiheet toistuvat yhä uudelleen. Toistotyössä työvaiheet muistuttavat toisiaan kestoltaan, voimankäytöltään ja työliikkeiltään. Tarkasti määriteltynä toistotyötä on työ, jossa yksi työvaihe kestää vähemmän kuin 30 sekuntia tai työvaihe sisältää samojen liikkeitten toistoa yli puolet työvaiheajasta, riippumatta työvaiheen pituudesta.

Rajanveto toistotyön ja ei-toistotyön välillä on teoreettinen. Riski sairastua yläraajan kiputiloihin voi olla myös sellaisissa töissä, joissa työvaiheet ovat pidempiä ja työliikkeet monipuolisempia.

Varastossa esimerkiksi tavaroiden pakkaaminen ja purkaminen sekä trukkityökin voivat olla toistotyötä. Samanaikainen toistuvuus ja runsas voimankäyttö aiheuttavat kertautuvan riskin. Runsas voimankäyttö on hyväksyttävissä, jos se tapahtuu harvoin eikä ylitä yksilön suorituskykyä. Sopiva määrä toistuvuutta on hyväksyttävissä, jos se ei vaadi liikaa voimankäyttöä.

Tauotuksella vähennetään työn ruumiillista kuormittavuutta. Tauotus on erityisen tärkeää sellaisessa työssä, joka sisältää jatkuvia toistoliikkeitä, nostamista ja antamista. Staattinen lihastyö keskeytyy taukojen aikana ja edesauttaa liikuntaelimistön palautumista. Palautumisen kannalta on suositeltavaa pitää useita lyhyempiä taukoja työpäivän aikana yhden pidemmän asemasta.

Rasitussairauksien torjunnassa on saatu hyviä kokemuksia työpaikan oman henkilöstön ja asiantuntijoiden, kuten työfysioterapeuttien, yhteistyöllä.

Ratkaisumalleja

  • perehdytyksen ja työnopastuksen kehittäminen
  • tehtävien uudelleen muotoilu
  • apuvälineiden hankinta
  • kuormittavimpien tehtävien koneistaminen.

Seuraavaksi